Thursday, February 25

Malam bersama senior

Abang- abang
(Isra',Hamdan,Akmal,Iqbal)

Assalamualaikum...salam maulidurrasul.

yang patah akan tumbuh, yang hilang akan berganti.

Itulah pepatah yang sering kita semua dengar.Aplikasinya apabila kita dilanda kesedihan seperti kehilangan sesuatu yang amat bermakna di hati sanubari kita.contoh terdekat saya adalah pabila kucing kesayangan keluarga kami 'pergi' setelah Allah SWT mentakdirkan kemalangan keatasnya.

Saya dikhabarkan melalui telefon oleh mama, sedih itu terasa tetapi tidaklah sampai menitiskan air mata.Sehinggalah saya terdengar tangisan mama yang cuba dia sembunyikan, tidak tertahan air ma*a saya.Saya bukanlah sedih kerana kematian tersebut tetapi perasaan anak kepada seorang ibu membuatkan air ma*a mengalir jua.

Bukanlah sedih,tetapi berkongsi kesedihan...

Sebelum pergi jauh daripada tajuk, saya teruskan apa yang saya ingin sampaikan.Bagi saya pepatah di atas tidak boleh sama sekali diguna pakai jika ingin menenangkan hati atas kehilangan abang-abang senior.

Kerana apa?..kerana bagi saya mereka tiada pengganti, tiada siapa yang boleh menggantikan mereka di sisi saya.Walaupun kami berjauhan tetapi kehangatan ukhuwwah amat terasa sehingga saya merasakan bahawa baru semalam saya sampai ke bumi mesir ini, dan merekalah yang membuka seluas-luas dakapan mesra untuk menyambut ketibaan saya yang membuatkan saya merasa saya bukanlah keseorangan.

Tidak perlu ceritalah akan jasa-jasa yang mereka taburkan pada saya sehingga saya menjadi saya yang seperti hari ini.Merekalah antara warna-warni yang mewarnai hidup saya.

Hanya Allah SWT yang mampu membalas jasa kalian.Moga Allah SWT memberkati kehidupan kalian dengan kebahagian yang berterusan di dunia dan di akhirat.Juga saya mohon kepada Allah supaya memberikan rezeki yang melimpah luas kepada kalian dalam bentuk harta yang berkat dan anak-anak yang soleh.Allahumma amin.

Marilah sama-sama kita menghayati subtopik seterusnya..,

pemergianmu..Muhammad pesuruh Allah

Tiada siapa yang setandingmu wahai kekasih Allah.Pemergianmu adalah satu kehilangan kepada kami umatmu, pemergian dirimu tanpa pengganti bahkan tiada siapa dapat menggantikanmu wahai rasul kekasih Allah.

Amat-amat tidak layak diri ini untuk menyatakan sayang dan rindu padamu ya Rasulullah akan tetapi kasih sayangmu kepada kami tidak boleh dinafikan lagi.Ini dibuktikan pabila ajal mahu menjemputmu masih lagi engkau ingat akan kami umatmu ya Rasulullah.

Seluruh kehidupan kami adalah daripada titik peluhmu, Islam kami adalah daripada titisan darahmu, dan kami ingin menjadi sepertimu, menitiskan air mata kerana takut kepada Allah.Terus beribadah walaupun Allah telah menjanjikan syurga kepadamu.

Kami tidak sayang diri kami sendiri sepertimana
engkau menyayangi kami ya Rasulullah.


Allahumma solli 3ala saidina Muhamm
ad. 3alaihi sollatu wassalam.


Kami berjanji akan berubah menjadi umat yang terbaik sepertimana yang disebut-sebut di dalam Al-Quran iaitu "Khairuummah".Amin ya rabb.

Pesanan terakhir...

Abang Isra',

"Ruh ukhuwwah datang daripada ulamak, diturunkan kepada ustaz-ustazah, dan sampai kepada kita maka suburkanya dan bawa pulang ke malaysia"

"Belajarlah bagaimana menyentuh jiwa manusia, Jadilah seorang doktor yang mana bukan sahaja menyembuh penyakit luaran bahkan doktor yang boleh menyembuhkan penyakit hati"


Abang Iqbal,

"Seboleh-bolehnya menampal skill-skill yang kurang dan yang tidak boleh didapati disini"

"Dekati masjid sebagai satu jalan untuk stress management"


Abang Akmal,

"Bumi Mesir adalah transition dari remaja kepada dewasa, disinilah tempatnya untuk membina akhlak dan sahsiah yang unggul"

"Terimalah Mesir sebagai rumah yang utama"

"Dunia ini sangat luas,luas daripada apa yang kita fikirkan,explore the world and live your life to the fullest"


Abang Hamdan,

"Orang mesir sangat colorful, daripada sebaik-baik manusia hingga kepada sejahat-jahat manusia, jangan cepat menghukum, be fair to judge egyptians"

"kebaikan orang mesir adalah mereka talkactive, ringan mulut untuk bertanya dan bersembang, skill ini adalah amat crucial sebagai seorang doktor"

"Syukuri segala nikmat yang kita kecapi, dekat dengan faqir miskin (patient) akan memupuk sikap syukur dalam diri kita"

"Penuhilah masa dengan perkara berfaedah, kejarlah ilmu dan kemahiran yang ada di bumi mesir"

"Kunci survival di Mesir adalah solat subuh, jika kita menjaganya maka, segala apa cabaran dan dugaan akan dihadapi dengan tenang"

terima kasih abang-abang..............(speechless~)

kami...


Sunday, February 21

Fish in water , Bear in a cage

Pengacau

Study medic memang sangat-sangat membebankan,menyakitkan hati.Kalau study kejap je mudah untuk ter'dictract'.I mean pelbgai macam distraction yang ada di sekeliling kita,sama ada kita sedar ataupun tidak.

'Distraction' atau saya istilahkan ke bahasa melayu bermaksud pengalih tumpuan, lebih mudah lagi jika saya sebut sahaja sebagai pengacau.Daripada yang bernyawa seperti manusia hinggalah kepada yang tidak seperti laptop, pc, dan sebagainya.

Itu belum lagi sempurna kerana, saya belum lagi menyebut 'pengacau' yang paling utama.

"Internet"

Kita lebih muyul atau mudah memilih melayari internet dan laman-laman sosial yang ada daripada terus thabat dan istiqamah dalam study.betul x??

Pengalaman sendiri

Saya adalah seorang yang amat-amat sukar untuk memberi tumpuan pada study.Lagi-lagi jika xm lambat dan jauh lagi, maka tiada motivasi yang boleh dilihat di depan mata.Saya hanya study last minit (PERSELAM) persatuan study last minit seMesir, iaitu semasa hampir menghadapi xm.

Di sini bukanlah saya mahu menggalakkan, cuma mahu mengingatkan kepada semua bahawa jangan tiru macam saya.Saya sendiri menyesal setiap tahun kerana perkara tersebut.xtidak percaya??tanya ahli beyt..

Banyak motivasi yang saya dengar dan saya hayati agar tidak mahu terjebak dengan PERSELAM.Tetapi apakan daya saya susah untuk berubah.

Takdir Allah SWT yang menentukan dan saya amat bersyukur, kerana saya terdengar satu lagi motivasi dalam kelas tutorial pediatric chest saya.Ia adalah satu metafora atau perlambangan yang amat menarik minat saya.Kandungannya bukan sahaja untuk mengelakkan PERSELAM bahkan mengingatkan saya akan kepentingan dan kemurnian bidang yang saya ambil iaitu Perubatan.

ceritanya pendek, dalam subtopik seterusnya.

Fish in water , Bear in a cage
Jika anda teliti gambar diatas, yang anda akan dapati adalah seekor beruang yang dalam keadaan bosan yang hanya berfikir dan terus berfikir mencari jalan untuk meloloskan diri dari sangkar.

Cuba teliti gambar, anda akan dapati di dalam sangkar itu (jika tidak nampak) terdapat semua yang diperlukan untuk beruang itu hidup.Air, makanan, pokok-pokok, tempat teduh, dan sebagainya.

Akan tetapi beruang mahu juga keluar.cuba lihat gambar ikan dibawah

Ikan berenang dengan tenang, walau bagaimana kurangnya makanan, tempat teduh, dan pelbagai kekurangan ikan tidak pernah berfikir untuk keluar daripada air.

Kerana air adalah kehidupannya~..bukan itu sahaja, dia memerlukan air untuk hidup.Jika dipaksa keluar semestinya ikan akan menolak.Bahkan jika keluar ikan akan mati.

Renungan

Setelah meneliti kedua-dua keadaan beruang dan ikan,ayuh kita renungkan kehidupan kita sebagai pelajar perubatan.kita semua menjadikan kehidupan ini sebagai bear in a cage bukan sebagai fish in water.

Maksud saya adalah, jika kita study, kita mudah untuk hilang tumpuan dan lebih suka untuk melakukan perkara lain selain daripada study.Seperti beruang yang ingin melakukan apa sahaja untuk keluar daripada sangkar.Ini disebabkan oleh kita menganggap study itu adalah sangkar yang mengurung kita.

Maka ambillah contoh ikan (bukan suh jd ikan) yang mana menjadikan air yang di sekelilingnya itu kehidupannya, dia tidak boleh hidup tanpa air.Jadilah pelajar perubatan yang menyamakan study dengan kehidupan, yang mana tidak lengkap seharian dalam hidupnya tanpa study.Subhanallah...

Kerana semuanya hanya dalam kotak pemikiran dan mind setting masing-masing,pilihlah perumpamaan yang terbaik.Tepuk dada tanya iman.

"Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) kepada mereka yang berfikir"
-Al quran-

Saturday, February 20

New layout same blog..

Lama sudah x update..

semak-samun..
terbengkalai...

lantas,

kerja-kerja dirancang..
pembaharuan dilakukan
ini hasilnya..,

mencuba menulis kembali...
terima kasih atas sokongan..

till next time..
Related Posts with Thumbnails