Friday, August 20

SubhanAllah..
Ramadhan kareem, sebenarnya bukanlah hobi untuk menulis.Hanya akan menulis pabila ada sesuatu yang ingin disampaikan. Tulisan akan menggambarkan 'mood n affect'. Emosi sekarang = tidak stabil.Tidak perlu tanya kenapa, tuan badan sendiri pun tidak mengetahui.Hanya Allah sahaja yang mengetahui.


Satu ilmu i'Allah akan dikongsi bersama, Ini pun dapat daripada satu majlis tazkirah ringkas selepas 4 rakaat tarawiH kelmarin.Berkenaan lafaz agung nama Allah Subhanahuwata3ala (SWT).


Keagungan Allah SWT disematkan pada kalimah Allah atau  الله. Antara keajaiban perkaatan yang membawa maksud tuhan sekalian alam ini adalah jika kita menghilangkan satu huruf yang ada padanya maka tidak akan hilang makna Allah atau tuhan sekelian alam.  


Pertama, pabila kita menghilangkan huruf Alif yang pertama, akan menjadi لله bacaannya Lillah.

(4:170)


Kedua, Jika kita menghilangkan huruf Lam tidak kiralah yang pertama atau kedua, kalimah suci ini akan menjadi إله bacaannya ilah.

(2:163)


Yang terakhirnya, pabila kita menghilangkan huruf Ha, Ia akan menjadi إلا bacaannya illa.Akan tetapi disambung dengan sifat-sifat atau sesuatu yang hanya layak bagi Allah.

(10:90)


SubhanaAllah, benarlah kalamMu wahai tuhan sekelian alam yang diturunkan di dalam Al-Furqan melalui kekasihmu juga rasulMu Muhammad Sallahhi 3alaihi wasallam.

jika ada kesalahan tergurlah dengan hikmah,
jika terdapat manfa'at maka sebarkan,
wallahu ta3ala A3lam,
Sollatullah wassalamuhu 3ala Nabiyina Muhammad.


Ramadan kareem, Allahu Akram.


Related Posts with Thumbnails